Adalet

Adalet Meslek Yüksekokulu, adalet hizmetleri sektöründe çalışacak nitelikli ara elemanları yetiştirmek amacıyla kurulmuş iki yıllık ön lisans programları sunan okullardır. Bu okullar, özellikle Adalet Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde, adliyelerde, noterliklerde ve avukatlık bürolarında ihtiyaç duyulan personeli yetiştirmeyi hedefler. Adalet Meslek Yüksekokulları, genellikle hukuk dersleri, adli yazışmalar, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku gibi konularda eğitim verir. Öğrenciler, mezun olduktan sonra adliye memuru, icra memuru, zabıt kâtibi gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Bu okullar, Türkiye’de birçok üniversite bünyesinde bulunmaktadır.

Adalet Meslek Yüksekokulu mezunları, adalet hizmetleri sektöründe çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. İşte bazı örnekler:
Zabıt Kâtibi: Mahkemelerde duruşma tutanaklarını tutar ve diğer yazışmaları yapar.
İcra Memuru: İcra ve iflas işlemlerini yürütür.
Adliye Memuru: Adliyelerde çeşitli idari görevleri yerine getirir.
Noter Kâtibi: Noterlik işlemlerinde yardımcı olur.
Avukat Yanında Çalışan Personel: Avukatlık bürolarında çeşitli destek hizmetleri sağlar.
Cezaevi İnfaz Koruma Memuru: Cezaevlerinde güvenlik ve düzeni sağlar.