Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans

Kıbrıs İlim Üniversitesi’nin Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyonu alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans programı sunmaktadır. Bu program bağımlılık sorunlarına yönelik profesyonel danışmanlar ve rehabilitasyon uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilere bağımlılık sorunlarıyla başa çıkma konusunda derinlemesine bilgi ve beceri kazandırmak, aynı zamanda bağımlılıkla mücadele ve rehabilitasyon süreçlerinde etkin rol alacak uzmanlar yetiştirmek.

Tezli yüksek lisans programı genellikle 2 yıl, tezsiz yüksek lisans programı ise 1,5 yıl sürmektedir. Programda bağımlılık türleri, bağımlılık tedavi yöntemleri, psikolojik destek teknikleri, rehabilitasyon süreçleri gibi konular ele alınmaktadır. Öğrencilere hem teorik hem de pratik eğitimler verilmektedir. Öğrencilerin bağımlılık alanında özgün bir araştırma yaparak tez hazırlamaları gerekmektedir. Öğrenciler, bağımlılık ve rehabilitasyon konularında derinlemesine bilgi sahibi olmalarının yanı sıra, uygulamalı projeler ve dönem sonu sınavları ile değerlendirilirler.

Kıbrıs İlim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyonu (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans) programından mezun olanlar, bağımlılık danışmanlığı ve rehabilitasyon alanında geniş bir yelpazede iş imkanlarına sahip olabilirler. İş olanakları, kamu ve özel sektörde çeşitli kurum ve kuruluşlarda yer alabilir.

Bağımlılık tedavi merkezlerinde danışman ve terapist olarak çalışabilirler. Rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasında görev alabilirler. Hastanelerin psikiyatri ve psikoloji birimlerinde bağımlılık tedavisi ve danışmanlığı yapabilirler.

Sağlık ocakları ve aile sağlığı merkezlerinde bağımlılık konusunda farkındalık yaratma ve tedavi hizmetleri sunabilirler. Sosyal hizmetler birimlerinde, bağımlılık sorunları yaşayan bireylere yönelik destek programları geliştirebilir ve uygulayabilirler. STK’larda (Sivil Toplum Kuruluşları) bağımlılık ile mücadele projelerinde aktif rol alabilirler. Üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarında akademik kariyer yapabilirler. Bağımlılık konusunda eğitim ve seminerler vererek toplumu bilinçlendirme çalışmalarında bulunabilirler. Özel terapi ve danışmanlık merkezlerinde bağımlılık danışmanı olarak çalışabilirler. Kendi danışmanlık merkezlerini kurarak bireylere ve ailelere destek hizmetleri sunabilirler. Cezaevlerinde bağımlılık tedavi programları yürütebilirler. Adalet sistemi içinde bağımlılık suçları ile ilgili danışmanlık hizmetleri verebilirler.

Bağımlılık tedavi ve rehabilitasyon programlarında görev alabilirler. Toplum sağlığı merkezlerinde bağımlılık danışmanlığı yapabilirler.  Bağımlılık ile mücadele eden kuruluşlarda çalışabilirler. Bağımlılık danışmanı veya terapist olarak görev alabilirler. Alanlarında uzmanlaşmak ve güncel kalmak için sürekli eğitim programlarına ve sertifikasyonlara katılabilirler.

Prof. Dr. Ömer ÜREDekan[email protected]
Prof. Dr. Aslı BUGAY SÖKMEZÖğretim Üyesi[email protected]